Därför behöver du ha ett mål med extra långt bäst-före-datum
Julen närmar sig med stormsteg och med den lite välförtjänt ledighet. Kanske är det då, en bit in i ledigheten, som din hjärna börjar leta efter något mer meningsfullt än det där ekorrhjulet du springer i 230 dagar per år (dvs ungefär alla vardagar minus semestrar)? Drömmar om att göra "något annat" blir starkare vilket får dig att må bättre i stunden.
I år är det en bra "arbetstagarjul" där det för många räcker med att ta ett fåtal semesterdagar för att få en lång sammanhängande ledighet. Så, vips är ledigheten över och du tar lydigt plats i ekorrhjulet igen med en vardag som ändå är helt okej nu när du fått lite återhämtning. Men någonstans därinne ekar en tomhetskänsla - trots att du har ett bra jobb, en aktiv fritid och att mål du sätter upp betas av i bra takt. Varför känns det tomt trots att vi har det bra och trots att vi når våra mål?
Varför känns det tomt trots att vi har det bra och trots att vi når våra mål?
För att du har hamnat i ett tillstånd där ditt liv går ut på att sätta upp och nå mål, men glömt bort att leva i nuet. Många har konstaterat att planeringen av "den där resan" var minst lika härlig som själva resan och Robert Broberg sjunger "målet är ingenting - vägen är allt". Du köper det här perspektivet rakt av. I teorin. I praktiken har du fastnat i att allt handlar om målet medan resan bara är något som ska klaras av.
Så när du kommit ned i varv under årets julledighet, eller om du laddar för nyårslöften, ge dig tid att också tänka riktigt långt fram i tiden när du funderar på mål och drömmar. Om du tänker tillbaka på ett gammalt mål du haft (och nått) - som du redan från början visste skulle ta flera år att nå - vet jag att du redan nu när du läser dessa rader får en skön känsla i kroppen. Du tänker nämligen på ett mål som inte bara betydde mycket för dig, utan som även gjorde tiden det tog att nå målet meningsfull.
-Du som läser detta är troligen någonstans mitt i livet med en kalender där "återhämtning" måste skrivas in för att det ska få plats. Och oavsett om du har små, stora eller inga barn består dina dagar av att du kastas eller kastar dig från den ena uppgiften till den andra för att i bästa fall få nollställa hjärnan en liten stund på helgen. Lite längre på semestern. Det är så dina dagar har sett ut under så pass lång tid att det blivit en vana. Det vill säga din hjärnas autopilot. Och hjärnan går enligt studier på autopilot till 95%.
Du drivs av att vara effektiv och produktiv eftersom du vill hinna med allt det där vi ska hinna med för att vara lyckad enligt dagens norm. För lyckad vill du ju vara eftersom det är samma sak som att vara lycklig. Eller?
(En liten parentes på temat lycka: Lycka handlar om hur det känns, inte hur det ser ut...)
Så hur gör du för att programmera om den där autopiloten som har fått dig att glömma bort att leva i nuet? Och börja uppfyllas (igen) av att nå dina mål.
Här är tre konkreta tips som hjälper dig på vägen.
Men kom ihåg att för att ändra en hjärna som till 95% går på autopilot behöver du ändra på dig själv. Du behöver skapa nya tankebanor och beteenden samt vara disciplinerad att efterleva dessa så ofta och så länge att de ersatt din gamla autopilot.
1. Sätt ett mål med extra långt bäst-före-datum, eller allra helst oändlig hållbarhet!
Om du kan komma på ett mål som känns rimligt att lägga 10 år framåt i tiden OCH som du verkligen vill nå kommer du inse att det målet automatiskt genererar en massa delmål. Saker du gör får en mening i förhållande till ditt 10-årsmål vilket gör att din vardag känns mer meningsfull. Allra helst sätter du ett mål som har oändlig hållbarhet (en mission) för att därmed skapa mening varje dag, hela livet. Den sortens mål (mission) är i grunden osjälviska mål som bygger på att göra världen till en bättre plats, antingen genom att hjälpa andra människor, djur eller natur. Lyckas du med det detta kommer din autopilot börja ändra sig av sig självt.
2. Träna på att lägga ditt fokus utanför dig själv!
Många som har svårt att komma ihåg namn är mer fokuserade på att säga sitt eget namn än lyssna på vad den andra personen säger när de träffa nya människor. Förutom att det inte är så smart eftersom vi knappast kommer att ha glömt vad vi själva heter så gör det att vi missar vad den andra personen heter. Och det händer ofta samma sak i samtal. Vi får en tanke och är plötsligt mer fokuserad på vad vi själva ska säga än vad den andra personen säger. Det här rådet handlar inte om att du ska ignorera dina egna tankar och känslor - men om att träna på att (verkligen) lyssna på andra. -Det kommer att öka din närvaro i nuet!
3. Stanna upp och känn hur det känns!
"Nuet är skärningspunkten mellan då och sen" som Lars-Eric Uneståhl säger. Men en sak är att förstå rent rationellt vad nuet är, medan det är en helt annan att emotionellt uppleva det. Under julen har du förhoppningsvis tid att göra saker som försätter dig i flow. Lägga pussel, spela spel, åka skridskor, läsa en bok eller vad som passar dig. Det tycker jag verkligen att du ska göra nu när du har tid (istället för att låta mobil, dator och sociala medier stjäla din lediga tid)! En annan sak du kan börja träna på är att stanna upp med jämna mellanrum och känna hur det känns. Eftersom du med stor sannolikhet tänker antingen på något som ska hända/planerar framåt, eller på något som har hänt/bearbetar historien, är du inte i nuet. Men om du stannar upp i vad du än gör och försöker identifiera hur det känns precis just nu får du kontakt med stunden. Ju fler sådana "träningspass" desto bättre kommer du att bli på att vara i nuet.
Detta är vårt sista blogginlägg 2024 så vi passar på att önska en riktigt God Jul & Gott Nytt År!
Vår ledighet kommer att bestå av en balanserad mix av återhämtning i form av promenader, bokläsande, filmtittande och umgänge med familjen samt planering och skapande inför ett spännande 2025. Vi har redan ett flertal uppdrag i form av coachklienter, föreläsningar och Mental Performance Program att se fram emot liksom vi knappt kan hålla oss för att lansera vår mätning MPI*. En mätning där företag och organisationer får en siffra på vad deras samlade mentala prestationskapacitet är.
Mer om det och vårt samarbete med Xtreme Insight AB i början av nästa år! Jobbar du inom HR och/eller har personalansvar och detta väcker din nyfikenhet: Maila oss så säkerställer vi att du finns med på vår "sneak-peak-lista" när det är dags.
Om du blir nyfiken och vill veta mer om det vi gör, hör av dig till oss på: info@coachmybrain.com
*Mental Performance Index ™️
Senaste inlägg
Visa allaDet är ett sådant fokus på att vara effektiva idag att det på många arbetsplatser är otänkbart att ta en gemensam kaffepaus annat än när...
I detta vårt sista blogginlägg innan sommarledigheten vill vi bjuda på några insikter och tips på hur du kan använda sommaren till att...
För en månad sedan fick jag idén att lyfta fram ”dagens positiva nyhet”*, med fyra rikstäckande nättidningar (DN, SVD, AB och Expressen)...
Comments